Essers HQ

1 / 11
All Projects

The HQ is located at the very tip of the triangular terrain. With its 7 storeys it stands out above everything else, a beacon. From the top floor you have a 360 ° view of the entire Essers site.

In fact, the building is a large circle from which 3 pieces were cut. This creates a triangle of which: 1) the legs have an optimal size in terms of lighting for offices and aeration, 2) the corners are ideal spaces for conference rooms, meeting places, terraces and 3) the central core guarantees the complete flexibility of each floor.

Because the floor slabs carry from this core to the outer walls, only a number of columns need to be provided in the space itself. This not only gives maximum flexibility in terms of layout, but also in opening or closing offices, meeting rooms, meeting places, …

Furthermore, this core also includes the vertical circulation and the necessary service areas (server, sanitary facilities,…) so that the remaining part of the floors can be optimally used for the other functions.


  • Location: Genk, Belgium
  • Program: Offices
  • Area: 10 000 m²
  • Year: 2017
  • Status: Concept